Spaghetti bolognese – eller pasta med köttfärssås om du föredrar det – är en klassisk italiensk pastarätt. Och inte minst en klassiker i många svenska hem.
Bolognese – eller ”bolo” som unga kallar det – är en rätt som följer de flesta av oss genom livet. När du precis har flyttat hemifrån är det en rätt som många ungdomar, studenter och singlar vänder sig till eftersom den är enkel, relativt billig och supergod. Den är också perfekt att göra i större portioner till lunch och/eller middag nästa dag.
Du kan göra den på 30 minuter om du har bråttom, men den är bäst när den får sjuda i 2-3 timmar.
Rätten passar också utmärkt för barnfamiljer, eftersom man lätt kan få in lite grönsaker utan att barnen märker det. Till exempel något så hälsosamt som selleri, som inte hör till barnens favoriter.
Nedan följer vårt favoritrecept på spaghetti bolognese.
Ingredienser
- 500 gram nötfärs
- 2 gul lökar
- 3-4 vitlöksklyftor
- 100 gram bacon i tärningar
- 2 stora morötter
- 3 stjälkar selleri
- 1 tsk. torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- Eventuellt 0,5 tsk. torkad rosmarin
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chiliflakes
- Färsk eller torkad basilika
- 1 dl vitt eller rött vin
- 2 burkar hackade eller skalade tomater (om du har några färska tomater liggande kan du också skära upp dem och slänga i dem)
- 2 msk olivolja
- 500 gram spaghetti
- 2 msk tomatpuré
- 2 liter kött- och/eller grönsaksbuljong (jag använder hälften/halvan)
- 100 gram färskriven parmesan
- En nypa salt
- Nymalen svartpeppar
Så gör du
- Stek baconbitarna knapriga och spröda i en stor stekpanna.
- Medan baconet steks kan du börja hacka löken och vitlöken relativt fint. Hacka sedan morötterna och sellerin i små bitar. Inte särskilt tunna skivor, men inte heller för tjocka - sikta på en tjocklek på cirka 1 cm för morötterna och 0,5 cm för sellerin.
- När baconet är färdigstekt kan du lägga det åt sidan på en tallrik på ett hushållspapper så att fettet kan rinna av.
- Ta bort baconfettet från pannan och stek sedan lök, vitlök, morötter och selleri på medelhög värme i några minuter.
- När grönsakerna är färdigstekta tillsätter du tomatpuré i pannan och låter det koka i 2 minuter.
- Tillsätt sedan vitt eller rött vin till grönsakerna och tomatpastan och fortsätt koka tills ångan från pannan inte längre luktar alkohol.
- Tillsätt sedan nötfärs, konserverade tomater, kryddor (oregano, timjan, rosmarin, paprika, chiliflakes, svartpeppar, basilika), baconbitar och buljongtärning.
- Rör om ordentligt, lägg på locket och låt det sjuda, fortfarande lite bubblande, i minst 30 minuter - helst 2-3 timmar om du har tid och möjlighet. Ju längre tid du låter det stå, desto mer smak och djup får du i rätten. Se till att röra om varje halvtimme.
- 10-15 minuter innan din bolognese är klar, koka din pasta enligt anvisningarna på paketet.
- Medan pastan kokar, riv din parmesanost och krydda din köttfärssås med salt och svartpeppar.
- När pastan är klar och du ska servera lägger du pastan i botten på en djup tallrik, sedan köttfärssåsen, sedan den nyrivna parmesanosten och till sist garnerar du rätten med några färska basilikablad.