Är du trött på ris, pasta och potatis som tillbehör till dina middagar? Då är ugnsbakade rotfrukter ett utmärkt sätt att variera kolhydraterna.
Rotfrukter är kalorifattiga men rika på fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Bakade rotfrukter är superenkla att göra, smakar jättegott och är som sagt supernyttiga. Det enda du behöver vara medveten om är att de tar relativt lång tid att tillaga. Men när de väl är i ugnen kan du enkelt göra resten av middagen under tiden.
På vintern är det en bra tid att få in rotfrukter i kosten – både för att de är i säsong och för att de är mättande och fulla av nyttigheter. Hemma hos oss lagar vi rotfrukter minst en gång i veckan under vinterhalvåret.
Jag skulle inte rekommendera det som en ”maträtt”, utan snarare som ett tillbehör. Vi brukar äta den med kyckling eller annat kött och bearnaise eller tzatziki.
Nedan följer mitt favoritrecept på läckra ugnsrostade rotfrukter.
Ingredienser
- 1-1,5 kg blandade rotfrukter (morötter, palsternacka, rotselleri, rotselleri, persiljerot eller rödbeta - eventuellt blandat med lite potatis eller sötpotatis)
- Några kvistar färsk timjan (eller 1 msk torkad timjan)
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tsk honung
- 1 msk balsamvinäger
- 3 msk olivolja
- En nypa salt
- Nymalen svartpeppar
Så gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär dina rotfrukter i ungefär lika stora bitar.
- Finhacka vitlöken.
- Du kan antingen tillaga dina rotfrukter i en ugnsfast form eller på ett bakplåtspapper.
- Blanda rotfrukterna med den finhackade vitlöken, honung, balsamvinäger, olivolja, salt, peppar och timjan. Se till att alla rotfrukter är väl täckta av din ”marinad”.
- När ugnen är varm, ugnsbaka i 40-45 minuter. Men kontrollera dem regelbundet och vänd dem 1-2 gånger under tillagningen.
- När dina rotfrukter är gyllenbruna och ser läckra ut är de klara. Betor tar vanligtvis längst tid att bli mjuka, så du kanske vill testa en av dem för att se om den är klar.
Tips & Tricks
Du kan också krydda dina rotfrukter med herbes de provence, rosmarin, paprika etc. Vissa föredrar att blanchera sina rotfrukter innan de bakas i ugnen, men det är inte nödvändigt. Du kan enkelt tillaga dina rotfrukter i ugnen på egen hand. Rotfrukter och potatis kan i allmänhet absorbera mycket salt. Så om du vill att de ska smaka av något kan du tillsätta lite mer salt än du normalt skulle göra. Honung och balsamvinäger är inte ett måste. Om du inte har det hemma finns det ingen anledning att köpa det om det bara är till dina bakade rotfrukter.