Risotto är en utsökt klassisk huvudrätt från norra Italien. Att koka ris i buljong är inte något vi svenskar brukar göra, men det är en mycket vanlig tillagningsmetod i Italien.
Det finns hundratals olika versioner av den välkända risotton. Det finns begränsningar för hur du till exempel kan göra en spaghetti carbonara, medan möjligheterna med risotto är oändliga. Du kan lägga till räkor, kyckling, svamp, bacon, butternut squash, sparris, spenat, ärtor och hundratals andra goda ingredienser i denna risrätt – det är bara fantasin som sätter gränser.
Risotto är en av mina personliga favoriter när det gäller enkel vardagsmat. Både för att den kräver relativt få ingredienser, några olika tillagningsmetoder och inte minst för att det är en supergod rätt. Men det betyder inte att du inte kan bjuda dina gäster på en utsökt hemlagad risotto – det är definitivt också något.
Många av ingredienserna är sådana som de flesta redan har i kylskåpet eller något som kan förvaras i skåpet under en längre tid.
Och nej, när du gör risotto kan du inte bara använda vanligt gröt-, basmati- eller jasminris. För att få en utsökt, krämig risotto som absorberar mycket smak från din buljong rekommenderar vi alltid att du använder risottoris.
Ingredienser
- 400 gram risottoris
- 3-500 gram champinjoner - du kan använda kantareller, champinjoner eller en blandning.
- 1 liter grönsaks- och/eller kycklingbuljong
- 300 gram fryst spenat
- 400 gram stora räkor
- 2 dl vitt vin
- 1 lök - både zittauerlök och schalottenlök fungerar bra.
- 4 vitlöksklyftor
- 120 gram färskriven parmesan
- Chiliflakes
- Persilja
- 2 msk olivolja
- Nymald svartpeppar
- En nypa salt
Så gör du
- Tina dina räkor och torka dem med en pappershandduk för att ta bort överflödigt vatten från upptiningen - detta är viktigt så att dina räkor inte kokar när vi tillagar dem i nästa steg.
- Stek räkorna på hög värme i olja med lite salt och chiliflakes.
- Lägg räkorna åt sidan - vi använder dem i slutet.
- Finhacka löken och vitlöken och lägg dem i en stor kastrull.
- Häll olivolja i en stor stekpanna och fräs den hackade löken och vitlöken på medelhög värme.
- Rensa champinjonerna och skär dem i små bitar.
- När löken börjar mjukna lägger du hälften av svampen i pannan och steker i några minuter.
- Höj värmen, lägg riset i pannan och stek det medan pannan värms upp.
- Tillsätt det vita vinet och rör om ofta tills det har kokat in och avdunstat.
- Tillsätt sedan gradvis lite (ca 1 dl åt gången) av din buljong och låt den koka in i riset.
- Nu kan du lägga till din frysta spenat i din risotto och fortsätta processen från steget ovan.
- Riset ska kokas i buljongen tills det är färdigt. Detta tar cirka 15-20 minuter. Det är färdigt när det är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- Tillsätt parmesan, grovhackad persilja, dina stekta räkor och smaka av med salt/peppar 1 min innan riset är färdigt.
- Stek slutligen den återstående hälften av svampen hårt i lite smör och olja med salt och peppar medan riset kokar färdigt.
- När din risotto har fått en härligt krämig konsistens, lägg den i en djup tallrik och garnera med dina stekta svampar och resterande parmesan.
- Njut av din risotto med ett gott glas vitt vin.
Tips & Tricks
Det är helt upp till dig vilken svamp du vill använda i din risotto - kantareller, kejsarsvamp, portobello, bokvårtsvamp, shiitake, Karl Johan samt den klassiska champinjonen fungerar perfekt i en svamprisotto.
Allt du behöver veta om risotto
Hur länge kan risotto förvaras i kylskåpet?
Hur länge din risotto håller sig i kylskåpet beror på vilka ingredienser du har använt. Om du inte har något kött eller fisk i din risotto håller den sig i kylen i 3-4 dagar.
Om du har använt kyckling i din risotto är hållbarheten nere i 2-3 dagar, och om du till exempel har använt räkor är vi nere i 1-2 dagar.
Är risottoris glutenfritt?
Risottoris är i allmänhet glutenfritt, men läs alltid innehållsförteckningen för att vara säker.
Är risotto italienskt?
JA! Risotto är en av de mest klassiska italienska rätterna du kan göra. En superenkel och läcker risrätt som har sitt ursprung i norra Italien.
Varför kallas det risotto?
Namnet risotto kommer från den italienska översättningen av ris; ”riso”.
Är risotto en huvudrätt?
Risotto är perfekt både som förrätt och som huvudrätt. Om du vill servera risotto som förrätt, se till att du bara gör en liten portion eftersom det är en relativt ”tung” rätt som är mättande. Om du gör risotto som huvudrätt rekommenderar vi att du lägger till lite extra svamp eller protein i form av till exempel kyckling eller räkor.
Hur länge ska risotton koka?
Som en tumregel bör risotto koka i cirka 15-20 minuter. När du kokar ditt risottoris är det viktigt att koka all buljong i riset utan att koka det för mycket. Din risotto är klar när den är mjuk men fortfarande har lite motstånd.
Är risotto veganskt?
Normalt sett är risotto inte en vegansk rätt eftersom du måste använda parmesan. Om du använder ett veganskt substitut för osten och grönsaksbuljong kan risotto enkelt göras som en 100% vegansk maträtt.
Är risotto hälsosamt?
Det är svårt att säga om en maträtt är hälsosam. Men generellt sett är risotto inte en helt ohälsosam maträtt. Om vi jämför den med en billig snabbmatsburgare är risotto helt klart nyttigare.
Hälsa är mycket subjektivt och beror på vad du anser vara hälsosamt. Enligt min mening är risotto hälsosamt om du använder ingredienser av god kvalitet.
I receptet ovan får du till exempel massor av persilja, lök, vitlök, champinjoner och protein från parmesanen.
Man skulle också kunna argumentera för att en rätt som är baserad på en kolhydrat (riset) och som innehåller ost och vitt vin inte är hälsosam.
Vilken ost kan man använda till risotto?
Nyriven parmesan är utgångspunkten för en traditionell risotto. Oss emellan skulle jag säga att andra hårdostar som pecorino eller grana padano också kan användas.
Vilket vitt vin ska man använda till risotto?
Det är inte superviktigt vilket vin du använder till din risotto. Du kan enkelt använda ett billigt vitt vin som du har på lager. Mitt bästa råd är att undvika ”söta vita viner” och istället satsa på ett torrt vitt vin.
Hur smakar risotto?
Risotto ska ha en härligt djup, krämig smak som återspeglar de ingredienser du har i din risotto. Det är en rätt som är uppbyggd kring ris, som berikas med mycket smak från buljongen, ingredienserna, det vita vinet och osten.