Pumpa är ett gott och mångsidigt livsmedel som passar utmärkt som ugnsbakat tillbehör. Du kan använda hokkaidopumpa i allt från salta soppor till söta pajer.
När vi har pumpa hemma brukar den oftast bakas i ugnen som tillbehör till exempelvis kyckling. När du bakar pumpa framhäver du dess naturliga sötma, samtidigt som du får en söt och krämig konsistens.
Pumpa är både en klimatvänlig och hälsosam mat att äta. Både för att många av hokkaidopumporna produceras i Danmark och för att de växer mycket snabbt.
Jag hör ofta att folk inte vet vad de ska göra med en pumpa – och av den anledningen sällan äter den. Det är verkligen synd, för förutom att den är klimatvänlig och hälsosam är den också en superbillig råvara.
Så ta fram din pumpa och låt oss komma igång!
Ingredienser
- 1 hokkaidopumpa
- Olivolja
- 1 tsk. torkad timjan
- Lite honung (om man vill)
- Flingsalt
- Nymald svartpeppar
- Lite fetaost eller färskriven parmesanost om så önskar
Så gör du
- Tvätta pumpan noga och dela den sedan på mitten och skrapa ut kärnorna.
- Skär sedan din pumpa i skivor som är ca 1-2 cm tjocka.
- Blanda olivolja, salt, peppar, honung och timjan i en liten skål.
- Pensla dina pumpaskivor med din marinad på båda sidor och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Baka i ugnen i 30-40 min. i 200 grader varm ugn.
- 5 min innan dina pumpor är klara kan du ta ut dem och smula lite färsk fetaost över dina pumpaskivor om du vill - eller lite nyriven parmesan.
5 anledningar att äta mer pumpa
- Rik på näringsämnen – pumpor är fulla av näringsämnen som fibrer, vitamin A, C och K, magnesium och kalium, som är viktiga för en sund kropp och optimal matsmältning.
- Perfekt mat för viktminskning – pumpa har lågt kaloriinnehåll och högt fiberinnehåll, vilket gör den till en perfekt mat att inkludera i kosten under viktminskning.
- Kan stärka ditt immunförsvar – pumpa är en bra källa till betakaroten, som kan bidra till att stärka ditt immunförsvar.
- Mångsidig och lätt att tillaga – som tidigare nämnts kan pumpa användas på många sätt. Du kan använda den i sallader, soppor, pajer, pastarätter, risotto eller som tillbehör.
- Pumpa smakar bara gott – sist men inte minst är det också värt att nämna att pumpa smakar fantastiskt. Jag älskar de söta tonerna och tycker att den passar bra till en smakrik köttbit till exempel.